Peder tok prisen!


Ujålete. Uredd. Varm – og respektfull! Honnørordene falt lett da Inger-Margrete Svendsen delte ut IAPs formidlingspris til Peder Kjøs.

Varm applaus fylte lokalene på Litteraturhuset fra et nærmest fullsatt «Nedjma» hvor IAP-medlemmer var samlet til årsmøte.


Prisen består av et bilde – og en «sjekk» på ti tusen kroner.

– Du er alltid nærværende i rommet, samtidig som du har den distansen som gjør at rommet blir den andres, sa Inger-Margrete Svendsen, på vegne av juryen, som også har bestått av Guro Øiestad og Kim Karlsen.

Både unge og eldre fulgte tett med da serien «Jeg mot meg» gikk på NRK. Siden fulgte han opp med årets podcast-serie «Hos Peder», også på NRK. Han brenner for åpenhet om psykiske problemer, og skriver både forståelig og jevnlig i både ukeblad og aviser.

– Jeg har forhørt meg litt blant både fagfolk – som omtaler deg med stor respekt – og blant studenter på instituttet – som «elsker deg» og bruker ord som «en rollemodell», sa Inger-Margrete Svendsen, og delte også en historie om en venn, som i en telefonsamtale kom til å si: Etter å ha hørt på podcast-en «Hos Peder», har jeg fått et helt nytt syn på min egen barndom!

– Du er nytenkende og nyhandlende. Gratulerer med IAPs formidlingspris!